Inovatívne zdravotnícke pomôcky a výživové doplnky

Čo sú to peptidy?

co su to peptidy

Počuli ste už o peptidoch? Často sú spájané s kozmetickými prípravkami a skutočne – ich vplyv na vrásky a pokožku ako takú je výnimočný. Pri liečbe pohybového aparátu (kĺby, svaly, šľachy) majú nezastupiteľné miesto.

Peptidy patria do skupiny zlúčenín, ktoré sa skladajú z aminokyselín viazaných peptidovou väzbou. Peptidová väzba vzniká medzi karboxylovou skupinou jednej aminokyseliny a aminoskupinou druhej aminokyseliny. Ak sa aminokyseliny spoja peptidovými väzbami, vytvára sa tzv. peptidový reťazec.

Dĺžka peptidového reťazca môže byť rôzna.

Krátke peptidy obsahujú iba niekoľko aminokyselín, zatiaľ čo dlhšie peptidy sa skladajú z niekoľkých stoviek až tisícov aminokyselín. Peptidy sú dôležité pre veľké množstvo biologických procesov a funkcií v tele.

V organizmoch sa peptidy vyskytujú vo forme hormónov, enzýmov, antikorov, signálnych molekúl a mnohých ďalších bioaktívnych zlúčenín.

Mnohé peptidy majú špecifické účinky a zohrávajú kľúčovú úlohu v regulácii rôznych fyziologických procesov, ako je napríklad regulácia hormonálnej hladiny, imunitná odpoveď, bunková signalizácia a mnohé ďalšie.

Vďaka svojim biologickým vlastnostiam majú peptidy široké využitie v medicíne a farmakológii. Prebiehajú štúdie, kde vychádzajú ako potenciálne liečivá na liečbu ochorení, ako napríklad rakovina, cukrovka, kardiovaskulárne ochorenia a mnohé ďalšie.

Peptidy sa tiež využívajú v kozmetike, napríklad v krémoch a sérach na starostlivosť o pleť, pre ich schopnosť zlepšovať jej stav a vzhľad.

Je dôležité poznamenať, že peptidy sa od bielkovín líšia veľkosťou. Peptidy sú menšie a majú kratšie peptidové reťazce ako bielkoviny. Bielkoviny sú zložené z jedného alebo viacerých peptidových reťazcov, ktoré sa navzájom skladajú a získavajú svoju komplexnú trojrozmernú štruktúru.

Aký je rozdiel medzi peptidom a kolagénom?

Peptid a kolagén sú vzájomne súvisiace pojmy, pričom kolagén je konkrétnym typom peptidu.

Kolagén je špecifický typ peptidu, ktorý je zložený z dlhého reťazca aminokyselín, ktoré sú usporiadané do špecifického vzoru.

Kolagén je najhojnejší proteín v tele a tvorí základnú štruktúru väzív, kože, šliach, kostí, chrupaviek a ďalších tkanív.

Hlavným rozdielom medzi peptidom a kolagénom je teda ich veľkosť a zloženie aminokyselín. Peptid môže byť akákoľvek kombinácia aminokyselín, zatiaľ čo kolagén je konkrétny typ peptidu obsahujúci určitý rad aminokyselín usporiadaných do charakteristickej štruktúry.

Okrem toho, kolagén má špecifickú funkciu v tele, kde poskytuje štrukturálnu podporu a pevnosť tkanivám. Je dôležitý pre zdravie pokožky, spojivových tkanív, kostí, chrupaviek a vlasov. Peptidy na druhej strane môžu mať rôzne účinky a funkcie v tele a ich využitie môže byť oveľa širšie, napríklad ako hormóny, enzýmy, antikorové proteíny a podobne.

Je však potrebné poznamenať, že kolagénové peptidy sa často používajú ako doplnky stravy alebo kozmetické ingrediencie. Sú získavané štiepením dlhých kolagénových reťazcov na kratšie peptidy, ktoré majú lepšiu vstrebateľnosť organizmom. Tieto kolagénové peptidy sa často používajú na podporu zdravia kože, kĺbov a kostí.

A práve takýto peptid je obsiahnutý v inovatívnych injekciách s názvom Peptys. Obsahuje teda krátke reťazce a pôsobia efektívnejšie v organizme. Regenerácia po zranení býva kratšia a rýchlejšie nastupuje aj úľava od bolesti. Peptidy aktivujú vlastné regeneračné schopnosti vášho tela – pôsobia zvnútra organizmu. Telo má vďaka Peptysu vytvorené podmienky na účinnú regeneráciu, o ktorú sa už postará vaše vlastné telo.

Ak vás trápia bolesti pohybového aparátu alebo máte záujem o skrášlenie pokožky tváre s peptidmi siahnite po talianskej novinke na Slovensku – injekciách Peptys.

Prihláste sa na odber noviniek

Záleží nám na ochrane vašich údajov. Prečítajte si naše Zásady ochrany osobných údajov.

lunamedic

Firma lunomedic, s.r.o. sa zaoberá predajom inovatívnych zdravotníckych pomôcok a výživových doplnkov od renomovaných slovenských a zahraničných výrobcov, ktoré sú vyrábané za prísnych kritérií. V produktoch sú používané tie najkvalitnejšie extrakty surovín, čím chceme zabezpečiť maximálnu kvalitu pre Vás.

Kontaktné údaje

© 2023 lunomedic.sk | Všetky práva vyhradené