Inovatívne zdravotnícke pomôcky a výživové doplnky

Vedeli ste toto o vitamíne D?

Pod vitamínom D rozumieme skupinu organických chemických zlúčenín: vitamín D1 vitamín D2  a vitamín D3. Patria medzi vitamíny rozpustné v tukoch. To znamená, že sa z tela nevylučujú močom alebo potom, ale môžu sa ukladať v tukovom tkanive a pečeni.

Z hľadiska výživy človeka hrajú najdôležitejšiu úlohu vitamíny D2 a D3 . V ľudskom tele sa tieto vitamíny môžu vytvárať pod vplyvom slnečného žiarenia (vitamín D 3 ) alebo dodávať spolu s jedlom (vitamíny D2 a D3 ).

Existuje iba niekoľko prírodných zdrojov vitamínu D.

  • vitamín D2 sa prirodzene vyskytuje v organizmoch ako kvasinky, huby
  • vitamín D3 sa prirodzene vyskytuje u zvierat; najjednoduchšie je získať ho z mäsa tučných rýb (losos, treska, tuniak, sleď, makrela, sardinky), rybích olejov, živočíšnych produktov (hovädzia pečeň, vaječné žĺtky).

Ľudské telo okrem možnosti získavania vitamínu D2 a vitamínu D3 z potravinových zdrojov má schopnosť spontánne produkovať vitamín D3 syntézou pokožky. Táto cesta premeny pokrýva 80% až 100% dennej potreby tohto vitamínu, ale závisí od mnohých faktorov.

Nedostatok vitamínu D sa vyskytuje na celom svete
Epidemiologické štúdie ukazujú, že jeho deficit je bežný vo všetkých vekových skupinách. Chronický nedostatok vitamínu D môže spôsobiť poruchy kostry, ako je rachitída a osteoporóza, ako aj poruchy imunitného systému.

V našej zemepisnej šírke je uhol slnečného žiarenia začiatkom jesene príliš malý na to, aby umožňoval produkciu dostatočného množstva vitamínu D3 v pokožke.

Výskum uskutočnený na skupine dospelých žijúcich v severnom Poľsku ukázal, že na začiatku jesene má asi 50% respondentov nedostatok vitamínu D a v zime sa toto percento zvyšuje dokonca na 80%. Na Slovensku tieto čísla nebudú podstatne lepšie.

Najbežnejšou príčinou nedostatku vitamínu D je nedostatočné vystavenie slnečnému žiareniu v dôsledku životného štýlu (práca v uzavretých miestnostiach), ako aj strach z vystavenia slnku a používania kozmetiky s UV filtrami . Odhaduje sa, že použitie prípravkov s filtrom SPF 15 môže znížiť schopnosť syntetizovať vitamín D o 99%.

DOPLNENIE VITAMÍNU D

Existujú dve základné stratégie užívania vitamínu D 2 :

  • včasná profylaxia u zdravej populácie,
  • liečenie nedostatkov zistených u pacientov

Pozrite si tabuľku odporúčanej dennej dávky vitamínu D pre vaše telo

kolko vitaminu D by malo telo denne prijat

Doplňte svojmu telu nevyhnutný vitamín D v inovatívnej lipozomálnej forme vďaka výživovému doplnku Vita-D-lip

Prihláste sa na odber noviniek

Záleží nám na ochrane vašich údajov. Prečítajte si naše Zásady ochrany osobných údajov.

lunamedic

Firma lunomedic, s.r.o. sa zaoberá predajom inovatívnych zdravotníckych pomôcok a výživových doplnkov od renomovaných slovenských a zahraničných výrobcov, ktoré sú vyrábané za prísnych kritérií. V produktoch sú používané tie najkvalitnejšie extrakty surovín, čím chceme zabezpečiť maximálnu kvalitu pre Vás.

Kontaktné údaje

© 2023 lunomedic.sk | Všetky práva vyhradené