Inovatívne zdravotnícke pomôcky a výživové doplnky

Bolesť v kolene: možné dôvody a riešenia

čo na bolesť v kolene

Zase vás bolí v kolene? Nebuďte prekvapený. Koleno je jedným z najviac namáhaných kĺbov ľudského organizmu. Na každý kilogram vašej váhy je vynakladaná až 4- násobná záťaž. Preto je nevyhnutné vyhnúť sa obezite, pretože kolená túto nadmernú záťaž.

Kolená sú zároveň najkomplikovanejším kĺbom v ľudskom tele. Osoba s cukrovkou typu II má  dvakrát vyššiu pravdepodobnosť  vzniku osteoartritídy, ktorá spôsobuje rozpad chrupavky, ktorá tlmí kĺby. A keďže mnohí diabetici typu II majú nadváhu, kĺby v dolnej časti tela – najmä kolená – znášajú hlavný nápor, čím sú náchylnejšie na zranenia.

Oporu kĺbu dodáva až 10 svalov. Aj nosenie nesprávnej alebo poškodenej obuvi môže spôsobiť poškodenie kĺbu a následné bolesti.

Hlavným rizikovým faktorom bolesti kolena je vek; v priebehu času môže opotrebovanie spôsobiť bolesť, stuhnutosť a zápal kolena.

Bolesť kolien sa dá rozdeliť do 3 hlavných kategórií:

  1. Akútne zranenie, ako je zlomenina kosti, natrhnutie väzov alebo natrhnutie menisku
  2. Zdravotný stav, ako je artritída alebo infekcie
  3. Chronické stavy, ako je osteoartritída, patelárne syndrómy, tendinitída a burzitída

Ako sa prejavuje bolesť kolena?

Miesto a závažnosť bolesti kolena sa môže líšiť v závislosti od príčiny problému. Príznaky a príznaky, ktoré niekedy sprevádzajú bolesť kolena, zahŕňajú:

  • Opuch a stuhnutosť
  • Sčervenanie a teplo na dotyk
  • Slabosť alebo nestabilita
  • Praskanie alebo škrípanie
  • Neschopnosť úplne narovnať koleno

Aké sú príčiny bolesti kolena?

Bolesť kolena môže byť spôsobená zraneniami, mechanickými problémami, artritídou a inými problémami.

Poranenie kolena môže postihnúť ktorýkoľvek z väzov, šliach alebo vakov naplnených tekutinou (burzy), ktoré obklopujú váš kolenný kĺb, ako aj kosti, chrupavky a väzy, ktoré tvoria samotný kĺb. Niektoré z bežnejších zranení kolena zahŕňajú:

  1. Natrhnutie predných krížových väzov, ktoré spájajú vašu holennú kosť so stehennou kosťou. Zranenie ACL je obzvlášť bežné u ľudí, ktorí hrajú basketbal, futbal alebo iné športy, ktoré vyžadujú náhle zmeny smeru.
  2. Zlomeniny kolena, vrátane jabĺčka (patela), sa môžu stať pri pádoch alebo autonehodách. U ľudí, ktorých kosti sú oslabené osteoporózou, môžu utrpieť zlomeninu kolena jednoducho nesprávnym krokom.
  3. Roztrhnutý meniskus.Meniskus je tvrdá, gumová chrupavka, ktorá funguje ako tlmič nárazov medzi vašou holennou a stehennou kosťou. Môže sa roztrhnúť, ak náhle otočíte koleno pri záťaži a meniskus to jednoducho nevydrží.
  4. Bursitída kolena.Niektoré zranenia kolena spôsobujú zápal v burzách, malých vrecúškach s tekutinou, ktoré tlmia vonkajšiu stranu kolenného kĺbu, takže šľachy a väzy hladko kĺžu po kĺbe.
  5. Patelárna tendinitída spôsobuje podráždenie a zápal jednej alebo viacerých šliach. K tomuto zápalu môže dôjsť, keď dôjde k poraneniu patelárnej šľachy, ktorá prechádza od jabĺčka po holennú kosť a umožňuje vám kopať, behať a skákať. U bežcov, lyžiarov, cyklistov a tých, ktorí sa podieľajú na skokových športoch a aktivitách, sa môže vyvinúť patelárna tendinitída.

Príčiny ale treba hľadať aj medzi mechanickými poškodeniami, kedy sa napríklad odlomí kus chrupavky alebo kosti a je uvoľnený v kĺbovom priestore. Pri väčšine pohybov nemusí tento kúsok spôsobiť bolesť ale pri neočakávanom pohybe môžete pocítiť intenzívnu bolesť.

Syndróm iliotibiálneho pásu (bežecké koleno). K tomu dochádza, keď sa tvrdý pás tkaniva, ktorý sa rozprestiera od vonkajšej strany vášho bedra po vonkajšiu stranu kolena (iliotibiálny pás), natoľko napne, že sa trie o vonkajšiu časť stehennej kosti. Diaľkoví bežci a cyklisti sú obzvlášť náchylní na syndróm iliotibiálneho pásu.

Bolesť kolena môže byť spôsobená aj jeho vykĺbením alebo sa môže prejaviť dokonca bolesťami bedier alebo chodidiel. Bežnou príčinou bolestivých kĺbov je aj artritída. Na svete je popísaných viac ako 100 typov artritídy, preto sa tu o nich nebudeme hlbšie rozpisovať. Spoločným menovateľom všetkých druhov je, že spôsobujú často chronické bolesti v kolennom kĺbe.

Ktoré faktory zvyšujú riziko vzniku problémov s kolenom?

Už to bolo spomenuté viackrát, ale najbežnejšou príčinou bolestí je nadváha. Nadváha vystavuje telo zvýšenému riziku osteoartrózy tým, že urýchľuje rozpad kĺbovej chrupavky.

Nedostatok sily a flexibility môže zvýšiť riziko poranenia kolena. Silné svaly pomáhajú stabilizovať a chrániť vaše kĺby a svalová flexibilita vám môže pomôcť dosiahnuť plný rozsah pohybu.

Mnohé športy ako lyžovanie, basketbal, squash, MMA a podobne môžu spôsobiť akútne zranenia kolena.

Ak ste v minulosti utrpeli zranenia, vaše koleno môže byť oslabené a vy máte vyššie riziku návratu zranenia.

Ako bojovať s bolesťou kolena?

Studený obklad na akútne zranenie je prvou pomocou, ktorá stiahne opuch a zmierni bolesť. Lieky tlmiace bolesť a znižujúce zápal sú možnosťou ale neliečia príčiny bolesti.

V zahraničí sa do popredia dostávajú peptydové injekcie, ktoré spôsobili rozruch medzi laickou aj odbornou verejnosťou. Ich hlavnou výhodou je, že majú veľmi nízku molekulovú hmotnosť a okrem úľavy od bolesti už do 24 hodín spustia v tele regeneračný proces. Telo tak využíva vlastné kapacity na úpravu poškodenej chrupavky, kosti, či svalu.

Na bolesti kolien sa mimoriadne osvedčil produkt Peptys 52/2ml, ktorý je vhodný aj na šľachy. Vyskúšajte ho aj vy.

Kde sa využívajú peptidy?

Vďaka svojim biologickým vlastnostiam majú peptidy široké využitie v medicíne a farmakológii. Prebiehajú štúdie, kde vychádzajú ako potenciálne liečivá na liečbu ochorení, ako napríklad rakovina, cukrovka, kardiovaskulárne ochorenia a mnohé ďalšie.

Aký je rozdiel medzi peptidom a kolagénom?

Hlavným rozdielom medzi peptidom a kolagénom je teda ich veľkosť a zloženie aminokyselín. Peptid môže byť akákoľvek kombinácia aminokyselín, zatiaľ čo kolagén je konkrétny typ peptidu obsahujúci určitý rad aminokyselín usporiadaných do charakteristickej štruktúry.

Je Peptys na lekársky predpis a s vekovým obmedzením?

Nie nie je. Peptys nie je viazaný na lekársky predpis a neplatí pre neho ani vekové obmedzenie

Prihláste sa na odber noviniek

Záleží nám na ochrane vašich údajov. Prečítajte si naše Zásady ochrany osobných údajov.

lunamedic

Firma lunomedic, s.r.o. sa zaoberá predajom inovatívnych zdravotníckych pomôcok a výživových doplnkov od renomovaných slovenských a zahraničných výrobcov, ktoré sú vyrábané za prísnych kritérií. V produktoch sú používané tie najkvalitnejšie extrakty surovín, čím chceme zabezpečiť maximálnu kvalitu pre Vás.

Kontaktné údaje

© 2023 lunomedic.sk | Všetky práva vyhradené